Örökzöldeken lehet lemosó permetezést végezni?

Home » Örökzöldeken lehet lemosó permetezést végezni?

Egy évben sok károsító tényezõ jelentkezhet a kertünkben az örökzöldeken. A kórokozóknál néhány példa: sztigminás levéllyukacsosodás a babérmeggyeken, vagy az utóbbi években szintén sokszor megjelenõ entomospóriumos levélfoltosodás a koralberkenyéken. A kártevõk is nagy egyedszámban fordulhatnak elõ. Az örökzöldek esetében gyakoriak a takácsatkák, pajzstetvek, levéltetvek/kéregtetvek, amik minden évben sok kertbarát nyugalmát zavarhatják meg.

Alap esetben azt szoktam mondani, hogy a lemosó permetezés az elengedhetetlen lépések közé tartozik a kerttulajdonosok számára. Ha nem is tudjuk teljesen visszaszorítani a fertõzéseket, de jelentõsen csökkenthetjük. Ha egy évben csak egyszer-kétszer (tavasz, õsz) szeretne permetezni, akkor mindenféleképpen ez legyen az.


Azonban a dísznövényeknél, azon is belül az örökzöldeknél meg kell vizsgálnunk pár dolgot:

  • Milyen kártevõk és kórokozók fordulnak rajtuk elõ (más lesz a válasz ott ahol egy babérmeggy sövény van és más ahol egy leylandi sövényt telepítettek).
  • Az adott kártevõk és kórokozók ellen eredményes lenne egy lemosó permetezés? (Például a tujáknál elõforduló boróka-tarkadíszbogár ellen fölösleges lenne, mivel a permetlé nem találkozna a kártevõvel. A kártevõ a fás részben telel át).
  • Milyen hatóanyagokkal végeznénk a lemosó permetezést? (Lemosó permetezésnél alapvetõen az alábbi hatóanyagok jöhetnek szóba: a különbözõ réz félék, az elemi kén és az olajok. Ezek közül amit itt az örökzöldek esetében mindenképpen ki kell emelnünk az olaj tartalmú készítmények. Az örökzöld növények érzékenyek az olaj tartalmú készítményekre, mivel az olaj úgy fejti ki a hatását, hogy belefojtja a kártevõket. Ez egy gyümölcsösben nem is okozna problémát, mert nincs rajtuk levélzet, azonban az örökzöldeknél a sztómákat/gázcsere nyílásokat is eltömítheti, ami a növény károsodásához is vezethet).
  • Át lehet permetezni a növényt? Itt már a méret is kérdéses, de a növény sûrûsége is. (Például a tuják belsejét célszerû takarítani, különben átpermetezhetetlenné válik).

Az  örökzöldeknél, mire használjuk a lemosó permetezésnél alkalmazható hatóanyagokat:

Réz tartalmú készítmények: Általános kontakt hatóanyag a kórokozókkal szemben. Pl.: sztigmina (babérmeggy), entomospórium (koralberkenye), körterozsda (boróka félék), seiridium (leyland)

Kén: Lisztharmat ellen használható kontakt hatóanyag, ez az örökzöldeknél nem fontos. Azonban a kén a legtöbb esetben kiegészítésként van benne a lemosó permetszerekben, így megemlíthetjük, hogy a kénnek van egyfajta atkagyérítõ hatása.

Olajok: Levéltetvek, kéregtetvek tojása, atkák és pajzstetvek ellen használható kontakt hatóanyag. Már említettem, hogy az örökzöldek nem szeretik az olaj tartalmú készítményeket, azonban az elmúlt években olyan mértékû boróka pajzstetû fertõzéseket láttunk, tapasztaltunk boróka/tuja/leyland sövényeken, ahol szükséges ezeket a készítményeket használni, hogy a kártevõt vissza lehessen szorítani és ne pusztuljanak ki komplett sövények. Minden esetben fontos, hogy az ember pontosan betartsa az elõírt dózisokat, de itt külön kiemelném ezt! Ha szükséges az olajos permetezést elvégezni figyelembe kell venni , hogy mikor végezzük el. Fontos a nyugalmi állapotban elvégezni, mert annak vége fele, egyre nagyobb a kockázata annak, hogy az örökzöldekben kárt teszünk.


A lemosó permetezéseknél a kijuttatás során fontos, hogy nagy lé mennyiséggel lemosás szerûen juttassák ki a készítményeket, hogy a hatóanyagok minden kis repedésbe bejuthassanak. A magasabb növények esetében célszerû benzinmotoros gépet, vagy háti nyomáspermetezõk esetében, hosszabbító szárat szerezni, hogy mindenhol elérhessük a növényt.

 

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.