Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem. 36 30/699-5260 Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.
Növényvédelmi szaktanácsadás. Kerti növényvédelem.

Őszibarack

Az őszibarack legfontosabb kártevőinek és kórokozóinak az ismertetése.

KÁRTEVŐK:

Telepítés előtt, a gyökérkártétel megelőzésére, a talajlakó kártevők ellen talajkezelés lehet szükséges.

Pajzstetvek:

A pajzstetvek a fa leveleit, gyümölcseit és/vagy kérgét szívogatják, amelynek hatására a fa kondíciója romlik. Mézharmatot ürítenek, amin megtelepedik a korompenész.

Szilva pajzstetü

-Szilva-pajzstetű (Sphaerolecanium/Eulecanium/ prunastri)

Az akác pajzstetű lárvái a fa levelén táplálkoznak, a szilva pajzstetű lárvái pedig a fák kérgét szívogatják. Évente 1 nemzedékük fejlődik.

A kép forrása: https://www.flickr.com/photos/fturmog/19338505679

Kaliforniai pajzstetű kártétele barackon (forrás: http://www.aces.edu)

-Kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus)

A kaliforniai pajzstetű a fa kérgén és gyümölcsén is táplálkozik. Évente 2 nemzedéke fejlődik. Elsődlegesen szaporítóanyaggal terjed!

Pajzstetvek elleni védekezés: A legfontosabb védekezés a kártevőmentes szaporítóanyag használata, metszés után, a nyugalmi időszakban végzett kozmetikai vazelinolajos lemosó permetezés a telelő lárvák ellen.Tenyészidőszakban, virágzás után, fehér ragacslapos lappal történő csapdázásra alapozva a rajzó repülő hímek ellen április végén, május elején védekezhetünk. A hímek ilyenkor nem táplálkoznak, de kontakt szerekkel jól irthatók. A mozgó lárvák ellen június közepén szisztemikus szerekkel lehet védekezni.

Levéltetvek:

Zöld őszibarack-levéltetű

-Zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae)

-Hamvas őszibarack-levéltetű (Hyalopterus amygdali)

-Őszibarack-iszalag-levéltetű (Myzus varians)

-Fekete őszibarack-levéltetű (Myzus prunicola ssp. swartzi)

A levéltetvek az őszibarack levelén szívogatnak, melynek hatására a növény növekedése lelassul. A leveleken mézharmat, majd korompenész figyelhető meg. Veszélyes vírusvektorok! Kontakt és szisztémikus szerekkel egyaránt védekezhetünk ellenük. Tojás alakban telelnek a fákon, ezért a tél végén lemosó permetezés is ajánlott.

-Piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi)
Kép forrása: http://www.irac-online.org/pests/panonychus-ulmi/

Piros gyümölcsfa-takácsatka (Panonychus ulmi)

Száraz, meleg nyarakon jelennek meg. Az őszibarack levelének fonákán szívogatnak. Ennek hatására klorofillelhalás következik be a leveleken. A károsított levelek idő előtt lehullanak a fáról. Károsításuk következtében a növény vízháztartása felborul, csökken a kötődés, a következő évi rügydifferenciálódás nem lesz megfelelő. Nyugalmi időszakban végezzünk lemosó permetezést olajtartalmú szerekkel. Fordítsunk figyelmet a megfelelő gyomirtásra, mert a takácsatkák a gyomnövényekről telepszenek át az őszibarackra. Kontakt hatású atkaölő szerekkel védekezhetünk ellenük.

Gubacsatkák:

-Csonthéjasok levélatkája (Vasates/Aculus/ fockeaui)

-Őszibarack levélatka (Vasates cornutus)

Károsításától a tavaszi időszakban a levelek ezüstös színűvé válnak és csónakszerűen összepöndörödnek, majd lehullnak.Nyugalmi állapotban lemosó permetezés ajánlott olajtartalmú szerekkel. Szüret után felszívódó hatóanyagú szerekkel lehet ellenük védekezni.

 KÓROKOZÓK: 

Őszibarackhimlő (Plum pox virus)

Plum pox vírus tünete barackon

A termés háján kör alakú, szabálytalan foltok alakulnak ki, a levelek deformálódnak. A levéltetvekkel, oltással, szemzéssel és pollennel terjed.

A vírusok elleni védekezés alapja egészséges szaporítóanyag használata fertőzött fák eltávolítása, vírusvektorok elleni védekezés, valamint öntözéssel és tápanyag utánpótlással tompítható a tünet.

Agrobaktériumos gyökérgolyva Kép forrása: http://susan-plant-kingdom.blogspot.hu/2015/01/agrobacterium-tumefaciens.html

Agrobaktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens)

A gyökéren és a gyökérnyakon okoznak károkat, melyeken kisebb-nagyobb daganatok figyelhetők meg. A daganatok először sárgásbarnák, felületük enyhén barázdált, karfiolszerűek, puha állományúak. Később 5-20 cm átmérőjűvé nőnek a golyvák, melyek sötétbarnák, felületük mélyen barázdált, elfásodottak. A fertőzési forrás a talaj, ahol a kórokozó 2 évig is elél. A baktérium gyökérsebeken keresztül jut be a növénybe. A betegség ellen csak megelőző védekezést tudunk folytatni. A faiskolában vetésforgó alkalmazásakor az elővetemények egyszikű takarmánynövények vagy gabonafélék legyenek. A beteg vagy elpusztult fát az ültetvényből el kell távolítani. Egészséges szaporítóanyagot használjunk telepítéskor!

Pszeudomonászos elhalás (Pseudomonas syringae pv. syringae)

A károsítás hatására a háncs és a kambium barnulása következik be. A szállítószövetek működése leáll, az ágak elhalnak, súlyos fertőzés esetén pedig az egész fa elpusztul. Sebeken keresztül fertőz.

 Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása (Taphrina deformans)

Tafrinás levél fodrosodás tünete

Az őszibarack legsúlyosabb betegsége. Nagyon korán, már a rügypikkelyek kipattanásának időszakában (február végén, március elején) fertőzheti a fiatal lomblevélkéket. A kórokozó alacsony hőigényű; 2-14°C átlaghőmérséklet között megnő a fertőzési veszély. Lappangási ideje hosszú: 3 hét! A megtámadott leveleken először apró, piros foltok lesznek, majd jellegzetes torzulás, fodrosodás. Elvirágzás után a hőmérséklet emelkedésével alábbhagy a fertőzésveszély. A védekezés alapja fertőzött hajtások eltávolítása, rezes lemosó permetezés rügypattanás előtt kétszer. Fakadás után, a fiatal zöld részeket megelőző jelleggel folyamatosan (5-7 naponta) szükséges védeni mindaddig, amíg a hőmérséklet tartósan el nem éri a 15-20°C-ot. Kémiai védekezéshez szisztemikus szerek használhatóak.

Az őszibarack lisztharmata (Sphaerotheca pannosa var. persicae)

Őszibarack lisztharmat

A nyári időszak alattomosan támadó betegsége. A kórokozó a felső rügyek pikkelyei alatt és a hajtások felületén micéliummal telel át. Májustól alakulnak ki a tipikus lisztharmat tünetek a leveleken, hajtásokon, vesszőkön. A micélium a termésen is megjelenhet (főleg a késői érésű és a nektarin fajtákon), de nehezen észlelhető. Később már parásodhat a barack felülete. A fajtafogékonyság eltérő. Védekezéshez a fertőzött vesszőket semmisítsük meg. Metszés után rügyfakadásig lemosó permetezés ajánlott. Sziromhullás után szisztemikus szerek használhatóak.

Az őszibarack moníliás betegsége (Monilinia laxa és M. fruchtigena)

Monilínia őszibarackon (Forrás: http://www.apsnet.org)

A gyümölcsmúmiákban, és a fertőzött hajtásokban konídiummal telel át. Jellemző gutaütésszerű tüneteket produkál. Ha a barack virágzása alatt csapadékos időjárás uralkodik, tömeges virágfertőzés következhet, ami miatt a virágok elszáradnak, a hajtások visszaszáradnak. Súlyos esetben a fiatal hajtások és ágrészek elhalnak. A gyümölcsöt sebeken keresztül fertőzi. A védekezéshez beteg hajtásokat és múmiákat távolítsuk el, a rákos sebeket kezeljük. Nyugalmi időszakban lemosó permetezés ajánlott réztartalmú szerekkel. Virágzáskor folyamatos védekezés kontakt és szisztemikus szerek kombinálásával. Fontos a termésritkítás és a gyümölcsmolyok elleni védekezés.

Az őszibarack sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophyla)

Sztigminás levéllyukacsosodás kajszi barack levélen

Hűvös, csapadékos tavaszokon súlyos megbetegedést okozhat. A nyár végére jelentős lombvesztés következhet be. A kórokozó micéliummal és konídiummal telel át a vesszőkön és a lehullott leveleken. A védekezés alapja a beteg vesszők eltávolítása, rügypattanás előtt rezes lemosó permetezés. Vegetációban kontakt és szisztemikus szerek egyaránt használhatóak.

Az őszibarack leukosztómás ágelhalása (Leucostoma cincta)

Gyakori kórokozó. A száraz időjárás kedvez a terjedésének. Ágelhalást és korai pusztulást okoz. A védekezés alapja a beteg ágak eltávolítása, metszési időpont pontos megválasztása, rezes lemosó permetezések.

Írta: Lohonyai Zsófia (Növényorvos)

  Keresse a NövényDokit!

  Ujvári Péter
  +36 30/607-5747
  Közép-Észak Pest

  Csönge Bálint
  +36 30/607-5747
  Közép-Dél Pest

  Verschnitzer Sándor
  +36-20/519-6628
  Közép-Dél Buda

  Pisák Levente
  +36 30/346-1358
  Közép-Észak Buda


  Vissza az előző oldalra

  Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Írjon nekünk vagy kérjen visszahívást!

  A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam.

  * Írja le számokkal: hét szá zhuszon kil enc »

  A NövényDoki - Szaktanácsadás és professzionális növényvédelem