Selyemfényű-puszpángmoly

Home » Selyemfényű-puszpángmoly
selyemfényű puszpángmoly kártétel

Selyemfényű-puszpángmoly kártétel

Tavaly jelentős károkat okozott ez a kártevő, a kertkedvelők buxusaiban. Csak pár éve figyelték meg a megjelenését hazánkban, és már is jelentősen elszaporodott. Sajnos ezután számolni kell a jelenlétével. Megfigyelések szerint 3 nemzedéke fejlődik ki egy év alatt, így ha meg akarjuk védeni a növényeinket szinte folyamatosan (kora tavasztól – őszig), kell majd permetezni ellene. Itthon még nem figyelték meg, hogy más növényeket is károsítana a buxuson kívül. Azonban külföldi folyóiratokban olvastam, hogy kecskerágón és magyalon (Ilex) is megfigyelték károsítását. Remélhetőleg ez nálunk nem fog bekövetkezni.

 

selyemfényű pusztángmoly Kártétele pár nap múlva

Kártétele pár nap múlva

A védekezés szempontjából fontos, hogy minél hamarabb észleljük a lárvák kártételét. Kémiai védekezés során a használható készítmények a kontakt

piretroidok pl.: Decis, kitinszintézisgátlók pl.: Dimilin és felszívódó nonikotinoidok pl.: Mospilan. Mivel a buxusnak viaszos a levele célszerű tapadásfokozót hozzá tenni pl.: Nonit. A permetezés elvégzéséhez nagynyomású, benzinmotoros gépek alkalmazását ajánljuk, hogy a növény jól átpermetezhetőségét biztosítani tudjuk.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.