Néhány szó a tavaszi gyepgondozásról…

Home » Néhány szó a tavaszi gyepgondozásról…

A tavasz közeledtével az ébredező kertünk növényei közül külön figyelmet érdemel

Tavaszi gyepgondozás

Tavaszi gyepgondozás

a pázsit, amely ebben az időszakban más növényektől eltérő gondoskodást igényel. A tavaszi hőmérséklet emelkedésével a gyep növekedése megindul, beindul a tápanyagfelvétel és egyúttal a talajlakó organizmusok tevékenysége is intenzívebbé válik. Bár jelenleg a fűnyírás még nem rendszeres tevékenység, a kedvező időjárás lehetővé teheti egy-egy előrehozott fűnyírás elvégzését. Azonban így a tavasz elérkeztével nem csak a rutinszerű gyepápolási feladatokra kell gondolnunk, hanem egyes szezonális javító-indító munkafolyamatokra is, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges pázsit növekedéséhez a vegetációs időszak kezdetén.

 

Mielőtt munkához látnánk, ne felejtsük el, hogy gyepápolásba ilyen korán tavasszal csak kellően meleg és száraz időben szabad kezdeni. A nedves és ragadós talaj, a pangó vizes tócsák nemcsak lehetetlenné teszik a kerti munkát, de az ilyen talajon végzett tevékenységünkkel kárt is tehetünk féltve gondozott pázsitunkban. Hát lássuk tömören a teendőket:

 

Első lépésként ellenőrizzük, hogy milyen sérüléseket szenvedett gyepünk az ősz és a tél folyamán. Méterről méterre vizsgáljuk meg, hogy van-e kipusztult folt, esetleg találunk-e gombás megbetegedésre utaló nyomokat vagy egyéb fertőzési tüneteket.

 

Külön kiemelendő, hogy távolítsuk el a gyepen maradt szerves hulladékokat. Ezek a gyepre nézve igen károsak lehetnek, mert a fű ritkulásához, szélsőséges esetben pusztulását eredményezhetik. Ne hagyjunk őszi lomblevelet vagy esetleg viharban lehullott ágakat és gallyakat a füvön.

 

Ilyenkor célszerű egy gyepszellőztetést végeznünk, ugyanis a tél folyamán elpusztult fűszálak tömött filcréteget hagyhatnak az élő fűcsomók között. Ez a réteg különböző gyepet károsító gombafajok és a bomlásban résztvevő baktériumok élőhelyévé alakulhat, és innen későbbi fertőzések indulhatnak ki. A szellőztetés azért is fontos, mert a kötött vagy igencsak megtömörödött talajok a téli nedvesség és taposás következtében levegőtlenné válnak, amely a fű gyökérzetének károsodásához vezethet. Mindig tartsuk szem előtt, hogy ez a művelet csak fagy és pangóvíztől mentes pázsiton végezhető.

 

Ha minden kedvezően alakul, érdemes gyeptrágyázást végeznünk kombinált NPK (nitrogén + foszfor + kálium) műtrágya segítségével. Ezek a műtrágyák a növekedést- fejlődést és regenerálódást, valamint a stressz tűrést is javítják. Legjobb, ha ilyen hosszú hatástartamú, tehát hosszú lebomlási idejű komplex műtrágyát alkalmazunk. Ha magas kálium dózist juttatunk ki a pázsitra, az kiváló szárazságtűrést és ellenálló képességet kölcsönöz, ha viszont a nitrogén vagy foszfor mennyiség dominál a kiszórt műtrágyában, akkor a lombfelület vagy gyökértömeg növekedését serkentjük.

 

Minek során az első tavaszi gyepápolási teendők kritikusak, és kihatnak az egész éves pázsitgondozásra ezért fokozott figyelmet igényelnek. Nem mindegy, hogy mikor kezdjük a munkát, és hogy milyen típusú műtrágyából mennyit juttatunk ki. Ne felejtsük el kertészünk tanácsát kérni, hogy a mi pázsitunk egészségesebb, üdébb és zöldebb legyen a szomszédénál.

 

Forrás: www.kiskertek.com

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.