A zuzmók vajon károsítják a fáinkat?

Home » A zuzmók vajon károsítják a fáinkat?
Fákon megjelenő zuzmó telep

Fákon megjelenő zuzmó telep

A zuzmók, zöldmoszatok és tömlősgombák együttéléséből (szimbiózisából) kialakult szervezetek. Lombhullás után a csupasz fákon egyből szembe tűnnek ezek az élőlények. Sok embert zavarnak és kétségbe ejtenek, hogy mit is művelnek a gyümölcsfáikkal. Főként esztétikai kárt okoznak, mint gazdaságit. Az egyetlen dolog, ami miatt a növényvédősök a zuzmó telepek eltávolítását ajánlják, hogy könnyen megtelepedhetnek köztük kártevők és kórokozók, amik így nagyobb eséllyel tudnak áttelelni. Magyarországon nagyságrendileg 800 fajuk él és ebből kb. 20 fajuk védett is. Fontos szerepük van az ökoszisztémában és ezen élőlények nagyon jó indikátor szerepet mutatnak a levegőszennyezettség tekintetében. A zuzmó telepek

Különböző fajokat is megfigyelhetünk

Különböző fajokat is megfigyelhetünk

elsősorban olyan fa környezetében telepednek meg, ahol párás, nedves klíma van, és a lombkorona beárnyékolja a fatörzset.

 

Ha el akarjuk távolítani a fáinkról, akkor nyugalmi időszakban, réz tartalmú készítményekkel permetezzük le. A réz a zuzmókban fennálló szimbiózisból, a gomba alkotórészt fogja elpusztítani.

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.