Közönséges takácsatka

Home » Közönséges takácsatka

Közönséges takácsatka Közönséges takácsatka. A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) széles tápnövénykörrel rendelkezik. A gyümölcsfákon, zöldség-, gyógy- és dísznövényeken egyaránt károsíthat. Mivel leginkább a meleg, száraz körülmények kedveznek neki, így a növényházakban, fûtött lakásokban is elszaporodhatnak.   A kifejlett imágó színe narancssárga, teste 0,5 mm hosszúságú. A tojások fehérek, szabad szemmel alig észrevehetõek. A közönséges takácsatka minden mozgó fejlõdési alakja táplálkozik. A levelek fonákának szívogatása közben egy pókhálószerû szövedékkel veszik körül magukat, melynek védelmében zavartalanul táplálkozhatnak. A károsítás hatására a levelek színén világoszöld, apró foltok alakulnak ki, ezek a foltok késõbb összeolvadnak. A szúrásoktól fokozódik a növény párologtatása, és klorofill-elhalás következik be a leveleken.A károsított levelek sárgulnak, barnulnak, késõbb elszáradnak.


Kémiai védekezésként atkaölõ szerek használhatóak. Itt fontos még egyszer kiemelni, hogy a kártevõ a levél fonáki részén található, így a növényvédõszert oda kell permetezni, mivel az atkaölõ szerek többsége kontakt hatóanyagú.


Ha a lakásokban tartott dísznövényeken jelentkezik a kártevõ, akkor a növényvédõszeres kezelést szabad téren végezzük el.   A levegõ páratartalmának növelésével, szellõztetéssel, a növények rendszeres lezuhanyozásával megelõzhetjük a takácsatka megjelenését a lakásokban.   Írta: Lohonyai Zsófia, növényorvos

Az oldalt a tartalomdesign.hu készítette.